Skip to main content



Ben ik wel klaar voor een executive coaching ...

Wil je er echt voor gaan?

Executive coaching helpt je om je prestaties (en outcome) te verbeteren en tegelijkertijd meer voldoening te halen uit je job. Mogelijks ben je al bewust dat je een aantal dingen dient te veranderen in gedrag, mindset of beide om je carrière de nodige boost of vooruitgang te geven. We moeten duidelijk zijn: executive coaching is zinloos tenzij je zelf ook zeer bewust kiest om je ten volle te engageren in dit proces. Dit vereist een substantiële investering van je tijd en inzet. Dus, neem even de tijd voor de belangrijkste vraag: Ben ik er klaar voor? Moeilijke vraag ... Hieronder vind je zeven kernkarakteristieken die passen bij leiders die dankzij coaching professionele en persoonlijke vooruitgang boeken ...
Willen we succesvol zijn en tastbare resultaten boeken in de coaching dan is het een vereiste dat je op proactieve wijze openstaat voor nieuwe manieren van waarneming/beleving en gedrag. Dit roept vaak ongemak op omdat we onnodig vasthouden aan oude patronen en onze eigen groei en nieuwe realisaties in de weg staan. Het is dus belangrijk dat je deze periodes van ongemak wil aangaan om nieuwe manieren van aanpakken te leren en er dan de resultaten van te merken en de vruchten avn te plukken!
Iets nieuws uitproberen is een uitdaging, je moet risico's nemen en je nieuwe aanpak zal niet altijd van de eerste keer het verhoopte resultaat opleveren. We zien vaak dat executives willen wachten op de ideale timing of hun 'performance' volledig willen perfectioneren vooraleer in de werkomgeving aan de slag te gaan. Dit staat vaak paradoxaal genoeg vooruitgang in de weg. Wanneer je denkt op voorhand alle antwoorden te hebben niet bereid bent om nieuwe opties te exploreren, bestaat de kans dat je onvoldoende kan reflecteren om tot echte veranderingen te komen. Je dient nieuwe ideeën en manieren van problem solving uit te proberen, leren wat beter kan en opnieuw te proberen ... tot je er bent.
Gedrag is niet rationeel, het wordt gedreven door onze emoties zoals angst, kwaadheid, trots, .... Het is niet omdat je "denkt te weten" wat je moet doen, dat je gedrag hierbij zal passen. Door een beter begrip van jouw gedrag en (werk)relaties wordt je een betere leider. Je moet dus ook de emotionele dimensies van jezelf durven exploreren.
Leidinggevenden staan bloot aan veel stress en lijken soms controle te verliezen over hun eigen kracht om hun toekomst zelf vorm te geven. Vaak richt men deze teleurstelling op de organisatie, seniors, te veel verantwoordelijkheden moeten opnemen .... dit blokkeert je persoonlijke groei. Zelfs wanneer er veel waarheid zit in je redeneringen, positioneer je jezelf (onbewust) als slachtoffer en blokkeer je. Het is jouw persoonlijke verantwoordelijkheid om ondanks externe omstandigheden voortgang te blijven boeken.
Zelfs wanneer je je onterecht behandeld voelt, is het belangrijk om negativiteit uit het verleden te durven loslaten en er vrede mee te nemen. Te vaak blijven gedreven leidinggevende hangen in "hun gelijk te willen bewijzen" of de andere "een lesje te leren". Begrijpelijk maar tegelijkertijd nefast voor zichzelf en de teams die ze aansturen. Men blijft hangen terwijl men zijn energie moet richten op vooruittgang en verandering.
Je ontwikkeling als leider in een executive coaching zal je nieuwe inzichten geven, nieuwe manieren van denken en handelen. Oude gedragspatronen zal je laten varen, terwijl je er vaak van overtuigd was dat dit helpend was voor jezelf en je teams. Het is belangrijk om hier op zeer gedisciplineerde wijze in door te zetten omdat je omgeving niet altijd open zal staan voor jouw veranderde wijze van leidinggeven. Veel leidinggevenden vinden dat ze 24/7 moeten bereikbaar zijn en altijd heel snel moeten kunnen interveniëren. Ze verliezen hierdoor de juiste focus op hun job en zijn veel minder effectief en efficiënt dan optimaal zou kunnen. Gefocust blijven op jouw coachingdoelen is dus een kritische succesfactor.
Het is nodig dat je tijdens je coachingproces ook met anderen aan de slag gaat, niet enkel met de coach zelf. Zoals hoger beschreven blijf je de verantwoordelijke voor jouw succesvolle verandering, maar dit gaat veel sneller als je je kan opentellen voor anderen (ook peers en direct supports). Bespreek jouw doelen, vraag advies en luister nieuwsgierig zonder vooringenomenheid. Sta open voor openbouwende kritiek, gun je tijd om hierop te reflecteren en wat je er uit kan leren op (middel)lange termijn.
Starten met Executive Coaching

En nu?

Het is heel normaal om tegelijkertijd gedrevenheid en aarzeling te voelen wanneer je er over na denkt om met een executive coach aan de slag te gaan.
Lees de karakteristieken hierboven eens goed door en werp een eerlijke blik op jezelf. Bespreek met je coach waar de meeste uitdagingen liggen voor jou.
Het kan zijn dat we dan samen beslissen dat dit (nog) niet het juiste moment is voor jou, maar op zijn minst zal het je al een duidelijker besef geven hoe op zinvolle wijze te ontwikkelen tot een echte leider door coaching.